pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Pieczeń wieprzowa z sosem chrzanowym

Pieczeń wieprzowa z sosem chrzanowym

  • 23 August 2012
  • Gastrosfera
Składniki: 

1,5 kg wieprzowiny10 dag słoniny10 dag masła1 łyżka cukru pudruSól, pieprzKilka ziarenek jałowcaSos chrzanowy Tarsmak

Przygotowanie: 

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć pieprzem, utłuczonymi jagodami jałowca i solą. Pozostawić na dwie godziny w chłodnym miejscu. Przed ułożeniem w brytfance owinąć cienkimi płatami słoniny, polać roztopionym masłem i wstawić do ciepłego piekarnika.

Kiedy słonina się przyrumieni, zsunąć ją z pieczeni, a mięso oprószyć cukrem pudrem (dzięki temu zabiegowi mięso skruszeje i pięknie się zarumieni). Pieczeń znakomicie smakuje z sosem chrzanowym.

 

Smacznego!


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/mi%C4%99sa/piecze%C5%84-wieprzowa-z-sosem-chrzanowym