pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Nóżki cielęce smażone w cieście

Nóżki cielęce smażone w cieście

  • 1 January 1970
  • pysznie.pl
Składniki: 

nóżki cielęce - 4 szt.
włoszczyzna - 20 dag
liście laurowe - 1-2 szt.
czarny pieprz - kilka ziaren
ziele angielskie - kilka ziaren
sól
tłuszcz do smażenia
ciasto:
mąka - 20 dag
jajka - 2 szt. (małe)
woda - 8 łyżek
olej - 3 łyżki

Przygotowanie: 

Nóżki cielęce zalać wrzącą wodą, ugotować i wystudzić. Następnie każdy kawałek przekroić na pół.
Przygotować ciasto: mąkę rozmącić z żółtkami, olejem i wodą. Wymieszać z wcześniej ubitą pianą, posolić. Każdy kawałek mięsa posolić, oprószyć pieprzem i mąką. Maczać w cieście, lekko osączyć i smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Podawać z ostrym sosem: musztardowym, korniszonowym itd.


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/mi%C4%99sa/n%C3%B3%C5%BCki-ciel%C4%99ce-sma%C5%BCone-w-cie%C5%9Bcie