pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Mostek cielęcy smażony w cieście

Mostek cielęcy smażony w cieście

  • 1 January 1970
  • pysznie.pl
Składniki: 

mostek cielęcy - 80 dag
włoszczyzna - 20 dag
sól
tłuszcz do smażenia
ciasto:
mąka - 25 dag
jajka – 2 szt.
woda - 8 łyżek
olej - 3 łyżki

Przygotowanie: 

Ugotować mostek, wystudzić. Następnie pokroić na równe, prostokątne porcje. Przygotować ciasto: z białek ubić pianę. Mąkę rozmącić z żółtkami, olejem i wodą, wymieszać z pianą, posolić. Mięso, posolić, oprószyć pieprzem i mąką, zanurzać w cieście, lekko osączyć i smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na jasnozłoty kolor.
Podawać z sałatką jarzynową lub surówką z warzyw.


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/mi%C4%99sa/mostek-ciel%C4%99cy-sma%C5%BCony-w-cie%C5%9Bcie