pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Klopsiki cielęce w sosie koperkowym

Klopsiki cielęce w sosie koperkowym

  • 1 January 1970
  • pysznie.pl
Składniki: 

mięso bez kości - 50 dag (łopatka, kark)
tłuszcz do smażenia
czerstwa bułka - 5 dag
cebul - 3 dag
jajko - 1 szt.
mąka - 2 łyżki
sos koperkowy:
posiekany koperek - 2-3 łyżki
śmietana - 1/2 szklanki
wywar
mąka - 2 łyżki
sól

Przygotowanie: 

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Mięso wypłukać, osączyć i pokroić na kawałki. Mięso i bułkę zemleć, posolić, dodać całe jajo, wyrobić na pulchną masę. Z masy uformować 8 kul.
równej wielkości, obtoczyć je w mące i lekko spłaszczyć. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Ułożyć w garnku, podlać wodą i dusić 20—30 minut pod przykryciem. Wyparowaną wodę uzupełniać. Gdy są miękkie wyjąć, do sosu dodać 2 łyżki mąki. Jeśli sos jest za gęsty dodać trochę wody, (można dać 1 kostkę przyprawy do zup), posolić, zagotować, wymieszać ze śmietaną i siekanym koprem, zagrzać.

Podawać z ugotowanym na sypko ryżem (lub kaszę perłową, krakowską, ziemniakami, krojonymi lub kładzionymi kluseczkami). Osobno podać zieloną sałatę lub inną surówkę z warzyw.


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/mi%C4%99sa/klopsiki-ciel%C4%99ce-w-sosie-koperkowym