Patelnia pełna białka: ciecierzyca ze świeżą bazylią, dynią i boczkiem
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy marki Halina (ok. 250 g)
- 200g ryżu brązowy Britta
- 1/2 szklanki pomidorów koktajlowych
- 2 szklanki pokrojonej dyni hokkaido
- 2 puszki mleczka kokosowego (po ok. 400 g)
- olej do smażenia
- 1 cebula
- 500 g szynki mielonej
- 200 g boczku wędzonego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kuminu,
- 1/2 łyżeczki garam masala
- szczypta ostrego chilli
- 2–3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Połącz jajko, szynkę mieloną, przyprawy (garam masalę, kumin, chilli). Dopraw solą, pieprzem. Dodaj starty czosnek, wymieszaj.
2. Uformuj małe kulki i smaż na niewielkim płomieniu.
3. Na drugiej patelni i zeszklij boczek, dodaj czosnek, smaż chwilkę, dodaj cebulę, zeszklij.
4. Dodaj 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, dodaj mleczko kokosowe, pomidory (pokrojone w ćwiartki), curry. Całość duś kilka minut, dodaj pulpeciki z pierwszej patelni, dopraw do smaku.
5. Posyp całość świeżą bazylią lub kolendrą.
6. Podawaj z ryżem brązowym Britta.