pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy

  • 1 January 1970
  • pysznie.pl
Składniki: 

jabłka - kilka
przegotowana woda – 1 l
cukier – 4 łyżki

Przygotowanie: 

Jabłka umyć, pokroić na małe kawałki (razem ze skórką i gniazdami nasiennymi).
Włożyć do słoika i zalać posłodzoną ciepłą wodą. Słoik obwiązać kawałkiem płótna. Odstawić w ciepłe miejsce do sfermentowania na ok. 4 tygodnie. Gdy płyn przestanie się burzyć, przecedzić go przez kilkakrotnie złożoną gazę i rozlać do butelek, szczelnie zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu.


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/inne/ocet-jab%C5%82kowy