pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Chrupiące placki ziemniaczane z sosem koperkowym

Chrupiące placki ziemniaczane z sosem koperkowym

  • 5 October 2015
  • Gastrosfera
Składniki: 

ziemniaki - 1 kg
cebula - 1 szt
jajka - 1 szt
mąka - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
pieprz - 1 szczypta
olej - 5  łyżek
sos koperkowy Tarsmak - 1 szt

Przygotowanie: 

Ziemniaki obrać i dokładnie umyć. Połowę zetrzeć na tarce na najdrobniejszym oczku, a drugą połowę na grubym oczku. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku, a następnie dokładnie wymieszać. Usmażyć na średnio rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem koperkowym Tarsmak. Oleju na patelni powinno być ok. 1/2 cm.   Przepis przygotował Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/inne/chrupi%C4%85ce-placki-ziemniaczane-z-sosem-ko