pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Kluski francuskie

Kluski francuskie

  • 1 January 1970
  • pysznie.pl
Składniki: 

jajka - 2 szt.
mąka - 4-5 dag
masło - 2 dag
sól

Przygotowanie: 

Utrzeć masło z żółtkami. Z białek ubić pianę (lekko osolić). Wymieszać delikatnie pianę, żółtka i mąkę. Zrobić próbę z ciasta, gdy za rzadkie dodać mąki. Łyżkę maczać we wrzącej wodzie, nabierać ciasto i kłaść małe, podłużne kluseczki na wodę lub zupę. Zagotować pod przykryciem.
Połowę mąki można zastąpić kaszą manną.


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/dodatki-do-zup-i-mi%C4%99s/kluski-francuskie