pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Grillowanie, czyli kuchnia na świeżym powietrzu

Grillowanie, czyli kuchnia na świeżym powietrzu

Grillować można przez cały rok, teraz jednak nadszedł chyba najodpowiedniejszy moment, aby rozpocząć grillowy sezon. Początki grillowania są bardzo odległe i sięgają zamierzchłych czasów. Istnieją różne teorie dotyczące jego pochodzenia. Jednak wszyscy zgadzają się, co do jednego, że grillowanie na świeżym powietrzu to pyszne i zdrowe jedzenie, a także przyjemność i odpoczynek.
Aby rozpocząć wielkie grillowanie należy najpierw rozejrzeć się za odpowiednim grillem. Na rynku można spotkać różne rodzaje w zależności od stosowanego paliwa np. grille na węgiel drzewny, grille gazowe i elektryczne. Są różnej jakości i wielkości: przenośne - można zabrać ze sobą w podróż i stacjonarne - ustawiane na przykład w ogrodzie. Można również spotkać grille „wędzarki”, które umożliwiają wędzenie produktów z wykorzystaniem węgla drzewnego. Posiadają regulowane odpowietrzniki, kontrolują zużycie opału i utrzymują stałą temperaturę bez konieczności zajmowania się ogniem. Wybór nie jest łatwy i zależy od potrzeb i preferencji. Polecamy niezawodne grille firmy Weber® . Jeśli grill już został wybrany i kupiony, możemy pomyśleć o pysznym grillowaniu. Grillować można mięso, ryby, owoce i warzywa. Przyrządza się je szybko i łatwo. Produkty zachowują własności odżywcze i smakowe.

Co i kiedy przygotować?

Mięso i ryby najlepiej zamarynować dzień wcześniej, będą wówczas delikatniejsze i smaczniej­sze, ale jeśli się zapomniało, można to zrobić na 2-3 godziny przed grillowaniem. Wcześniej trzeba też przygotować warzywa, owoce i różne dodatki.

Rozpalanie grilla to czynność magiczna. Możemy obserwować ogień migoczący na węglu. Po pewnym czasie brykiety zaczynają się żarzyć i pokrywają się szarym popiołem. I to jest właściwy moment, aby ułożyć na ruszcie wcześniej przygotowane produkty.

Czas grillowania mięsa zależy od jego jakości, stopnia skrusze­nia, grubości, a także od upodobań. Mięsa z wołowiny i baraniny może być mocno, średnio lub mało wysmażone.
Ko­tlety wieprzowe i cielęce powinny być zawsze mocno wysmażone.
Do potraw z grilla pasują pikantne, aromatyczne sosy.
Aby spotkanie przy grillu było dla wszystkich prawdziwą przyjemnością, każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Dlatego pamiętajmy by menu było urozmaicone.
A teraz czas na grilla.

Polecamy: Palety używane
Rolety refleksyjne - screen

pysznie.pl

Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/grilowanie/grillowanie-czyli-kuchnia-na-%C5%9Bwie%C5%BCym-powietrzu