pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Aby ciasto kruche się udało

Aby ciasto kruche się udało

- trzeba przesiać mąkę
- do ciasta trzeba wziąć tłuszcz mocno schłodzony, w przeciwnym przypadku zostanie on wchłonięty przez mąkę, a ciasto po upieczeniu będzie bardzo twarde!
- zimny tłuszcz najlepiej szybko zetrzeć na tarce
- po odmierzeniu wszystkich składników szybko zagnieść ciasto
- jeśli ciasto w czasie rozwałkowywania zmięknie, nie wolno dodawać mąki. Trzeba ponownie je schłodzić.
- ciasto po ułożeniu w formie należy ponakłuwać widelcem
- ciasto wstawiać do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200-220°C
- upieczone kruche ciasto należy wyjmować z formy lekko przestudzone, ale nie zimne

pysznie.pl

Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/ciasta/aby-ciasto-kruche-si%C4%99-uda%C5%82o