Zupa krem marchewkowy z kurczakiem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

1,5 litra wody niegazowanej Mama i ja
1 kg marchewki
1/2 piersi z kurczaka
1 łyżka drobno pokrojonego imbiru
1/2 szalotki
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kurkumy
jogurt grecki naturalny
1 łyżka oleju rzepakowego
świeży tymianek
sól, ewentualnie pieprz

Przygotowanie: 

1. Pierś z kurczaka umyj i włóż do niewielkiego garnka, zalej wodą Mama i ja (tak, żeby przykryć mięso). Dodaj szczyptę soli. Gotuj do miękkości około 25 minut. Po tym czasie wyciągnij mięso z wody.
2. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w 2-centymetrowe kawałki. Przełóż marchewkę do garnka, w którym gotował się kurczak, a następnie uzupełnij wodą do zakrycia marchewki. Gotuj na średnim ogniu.
3. Szalotkę i czosnek drobno pokrój. Rozgrzej olej na patelni, dodaj szalotkę, czosnek oraz imbir - całość zeszklij i dodaj do garnka.
4. Zupę dopraw do smaku kurkumą, solą i curry.  
5. Gdy marchewka będzie już miękka (jej gotowanie trwa ok. 15 minut) zblenduj ją (możesz zostawić 2-3 całe kawałki marchewki, aby ozdobić nią zupę na talerzu). Jeżeli zupa będzie za gęsta, dolej wodę Mama i ja (wówczas całość należy raz jeszcze zagotować).
5. Zupę wlej na talerz, dodaj kurczaka (pokrojonego na kawałki), marchewkę (opcjonalnie) oraz kleks z jogurtu. Całość posyp tymiankiem.
 

flypr