Zupa jarzynowa

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

woda – 5 szklanek
ziemniaki - 10 dag
kapusta włoska - 5 dag
pory - 5 dag
kalafior - 10 dag
groszek - 10 dag
fasolka szparagowa - 10 dag
seler - 10 dag
pietruszka - 10 dag
marchew - 10 dag
kalarepa - 10 dag
masło - 1 łyżka
śmietana lub śmietanka - 1 szklanka
żółtka - 1-2 szt.
mąka – 1 łyżka
koperek i posiekana pietruszka - 1 łyżka
sól

Przygotowanie: 

Warzywa umyć, pokroić w paseczki (marchewkę, selery, kalarepę, pory). Fasolę szparagową obrać z włókien, pokroić w kostkę. Groszek wyłuskać, kalafior umyć, podzielić na małe różyczki. Wszystkie warzywa ugotować w niedużej ilości osolonej wody pod przykryciem. Pod koniec gotowania włożyć poszatkowaną kapustę włoską. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać wrzącą wodą, posolić, ugotować. Połączyć z ugotowanymi warzywami. Zagęścić mąką rozmieszaną z 1/2 szklanki zimnego mleka, zagotować. Dodać resztę mleka wymieszanego z żółtkami, koperek, pietruszkę i surowego masło.
Zamiast mlekiem można doprawić zupę śmietaną.

pysznie.pl