Zupa grzybowa wigilijna

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

suszone grzyby – 5 dag
włoszczyzna – 1 pęczek
woda – 6 szklanek
cebula - 1 szt.
masło – 1 łyżka
sól i pieprz

Przygotowanie: 

Suszone grzyby dokładnie umyć i namoczyć. Zagotować wodę, dolać do niej grzyby razem z wodą z moczenia i dalej gotować. Gdy grzyby będą prawie miękkie, dodać drobno pokrojoną włoszczyznę oraz podpieczoną bezpośrednio na ogniu cebulę. Gotować jeszcze ok. 25 min. Zupę przecedzić, grzyby pokroić w paseczki i wrzucić do zupy lub z całych grzybów przygotować nadzienie do uszek, pasztecików lub naleśników. Dodać masło. Podawać z łazankami lub kostką z kaszy.
Czas wykonania: bez czasu moczenia grzybów 1 1/2 godz.

Czas przygotowania: 
1 i 1/2 godziny
pysznie.pl