Zupa fasolowa

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

fasola – 30-40 dag
wędzony boczek – 15 dag
lub kości ze schabu – 25 dag
kiełbasa – kilka plasterków
włoszczyzna – 1 pęczek
cebula – 1
mąka – 1 łyżeczka
masło do smażenia
czosnek – 1 ząbek
majeranek
sól i pieprz do smaku
ewent. pomidor – 1 szt.
i natka pietruszki

Przygotowanie: 

Fasolę wypłukać, namoczyć w zimnej wodzie (12 godz.). Ugotować wywar z włoszczyzny i boczku. Fasolę odcedzić, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości i połączyć z wywarem (fasolę można przetrzeć lub zmiksować). Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle, dodać łyżeczkę mąki. Zasmażkę rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody, wlać do zupy. Można dodać samą podsmażoną cebulę bez mąki. Do zupy włożyć pokrojony w kostkę boczek lub obrane z kości mięso oraz kiełbasę i pokrojoną w talarki, marchewkę z wywaru. Przyprawić solą, czosnkiem i majerankiem.
(Można też dodać świeży, obrany ze skórki i pokrojony pomidor i natkę pietruszki). Podawać z zacierkami lub makaronem.
Czas wykonania: bez moczenia fasoli 1 1/2 godz.

Czas przygotowania: 
1 i 1/2 godziny
pysznie.pl