Zupa cebulowa - Cebula niejedno ma imię

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Międzybrodzki Makaron ryż  - 1/2 paczka
cebula - 1 kg
czosnek - 5 ząbków
olej - 3 łyżki
pomidory z puszki - 1 puszka
wino biale wytrawne - 250 ml
woda - 1 i 1/2 l
liść laurowy - 3 sztuki
ziele angielskie
sól pieprz
majeranek
sos sojowy
natka pietruszki

Przygotowanie: 

W pierwszej kolejności gotujemy nasz ryżowy makaron. Równocześnie cebulę kroimy w półkrążki i podsmażamy w garnku na lekko złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, wlewamy wodę, wino, dokładamy pomidory z puszki, liść laurowy i ziele angielskie. Całość doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i sosem sojowym do smaku. Zupę gotować na wolnym ogniu 10 minut. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i pokrojoną natkę. Do zupy można podać grzanki z białego pieczywa z serem.Smacznego!Przepis został przygotowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Roberta Muzyczkę.

Czas przygotowania: 
1 godzina
Liczba porcji: 
4
Gastrosfera