Rozgrzewająca zupa z dyni z makaronem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Makaron Międzybrodzki nitki  - 1 opakowaniedynia - ok. 1 ½ kgcebula - 2 średnie szt.kapary z zalewy - 1 łyżkapłatki chilli -  ¼  łyżeczkiolej - 3 łyżkisłodka śmietanka - 100 mlwoda sól -  do smaku

Przygotowanie: 

Makaron musimy ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Dynię i cebulę obieramy, kroimy w średnią kostkę i podsmaży na oleju na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą, tak, żeby przykryła ona dynię, dodajemy płatki chilli, sól do smaku  i gotujemy do miękkości, uważając przy tym żeby dynia się nie rozgotowała. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią. Na koniec dodajemy kapary i gotujemy.  Podawać z makaronem nitki.

 

Smacznego!

 

Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Czas przygotowania: 
30 minut
Liczba porcji: 
4
Gastrosfera