Majowa zupa szczawiowa z grzankami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • świeży szczaw – 2 pęczki
  • bulion warzywny – 1 litr
  • marchewka – 1 sztuka
  • masło – 50 g
  • śmietana 18% – 4 łyżki
  • jajka – 4 sztuki
  • sól, pieprz
  • cukier – szczypta
  • Chleb Bawarski Dan Cake – 6 kromek
Przygotowanie: 

1. Szczaw dokładnie myjemy i delikatnie siekamy.
2. Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy kilka minut.
3. Marchew ścieramy na tarce, na małych oczkach. Jajka gotujemy na twardo.
4. Do oddzielnego garnka wlewamy bulion warzywny, dodajemy startą marchew i gotujemy przez 15 minut. Dodajemy szczaw i gotujemy kolejne 10 minut.
5. Do osobnej miseczki odlewamy 3-4 łyżki wywaru, mieszamy ze śmietaną i delikatnie dodajemy do zupy, uważając, by śmietana się nie zważyła. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
6. Kromki Chleba bawarskiego Dan Cake kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Zupę podajemy z grzankami i jajkiem przekrojonym na pół.

Metoda przygotowania: 
gotowanie
Czas przygotowania: 
45 min
Liczba porcji: 
6
Okoliczność: 
Przyjęcie
Redakcja