Krupnik na podrobach

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

podroby (z gęsi, kury, kaczki)
kasza jęczmienna – 10 dag
kości – 25 dag
włoszczyzna - pęczek
suszone grzyby - 2-3 szt.
woda – 6 szklanek
śmietana – 1/2 szklanki
masło – 1 łyżka
ziemniaki – 25 dag
zielona posikana pietruszka - 1 łyżka
sól

Przygotowanie: 

Grzyby dokładnie umyć, namoczyć (przez noc).
Z podrobów, warzyw i grzybów ugotować wywar. Kaszę zalać zimną wodą i ugotować. Wywar przecedzić, wymieszać z ugotowaną kaszą i pokrojonymi w kostkę ziemniakami, ugotować. Podroby, jarzyny i grzyby drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać. Można wlać śmietanę. Dodać masło oraz pietruszkę i koperek.

pysznie.pl