Chłodnik ogórkowo-miętowy z chrupiącymi grzankami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

• ogórki zielone – 700 g 
• czosnek – 1 ząbek 
• mięta – średni pęczek 
• szczypior – ½ pęczka 
• jogurt naturalny – 800 g 
• cukier – 1 płaska łyżeczka 
• sól i pieprz do smaku 
• bagietka do odpieku (np. Dan Cake)

Przygotowanie: 

1. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. 
2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, szczypiorek drobno pokroić. Listki mięty posiekać, zostawiając kilka listków do dekoracji. 
3. Ogórki, czosnek, jogurt naturalny i miętę zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. 
4. Dodać szczypiorek i wymieszać. Całość wstawić do lodówki na ok. godzinę. Bagietkę do odpieku Dan Cake pokroić w kromki i zapiec w piekarniku aż uzyskają lekko złocisty kolor.
5. Bagietkę podawać jako dodatek do chłodnika, udekorowanego kilkoma listkami mięty.

Metoda przygotowania: 
gotowanie
Czas przygotowania: 
3 godz.
Liczba porcji: 
5
Redakcja