Chłodnik z botwinki na mięsnym wywarze

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

kości cielęce - 20 dag
kwas buraczkowy - 1/4 l
włoszczyzna – 1 pęczek
ogórek świeży - 10 dag
botwinka (młode buraczki z liśćmi) - 1 pęczek
cielęcina pieczona - 20 dag
raki - 8 szt.
woda - 1 1/4 l
ocet
czosnek - 1-2 ząbki
śmietana - 1 szklanka
posiekany koperek i szczypiorek - 1 łyżka
jajka ugotowane - 2 szt.
mąka - 2 dag
sól, cukier

Przygotowanie: 

Kości opłukać, oczyścić, zalać zimną wodą, gotować. Pod koniec posolić, dodać opłukaną i oczyszczoną włoszczyznę, ugotować. Botwinę umyć, pokroić w paski, ugotować pod przykryciem w niedużej ilości lekko zakwaszonej wody. Jaja obrać, pokroić w talarki lub ćwiartki. Raki umyć dokładnie szczoteczką, wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem zielonego kopru, ugotować, wyjąć mięso z raków („szyjki i szczypce"). Pokroić w kostkę ogórek i cielęcinę. Wywar przecedzić, połączyć z botwiną, Zagęścić zawiesiną z mąki i zimnego wywaru. Zagotować. Dodać kwas burakowy, śmietanę, przyprawić czosnkiem roztartym z solą i cukrem. Włożyć jaja, cielęcinę, ogórki, szyjki rakowe i szczypce, wsypać koperek i siekany szczypiorek. Wystudzić. Chłodnik podawać zimny.

pysznie.pl