Złocisty przedsmak jesieni: Polenta, czyli pomysł na kaszkę kukurydzianą

kuchnia włoska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • 5 szklanek wody
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła
  • 300 g sera Gouda MSM Mońki
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 1 mały pęczek świeżego tymianku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Przygotowanie: 

Kaszkę kukurydzianą wsypać do zimnej, osolonej wody i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut, nie zapominając o mieszaniu. Gdy kaszka wchłonie całą wodę i będzie już miękka dodać masło i wymieszać. Niskie naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć połowę polenty i równo rozprowadzić na całej powierzchni. Na wierzch wyłożyć połowę pomidorków, połowę starkowanego na grubych oczkach sera i część poszarpanego tymianku. Doprawić świeżo zmielonym pierzem. Następnie wyłożyć pozostałą część polenty, a na polentę pomidorki, tymianek i ser żółty. Zapiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez około 20 minut.
Smacznego!

Metoda przygotowania: 
pieczenie
Czas przygotowania: 
30 minut
Liczba porcji: 
4
Gastrosfera1