Zapiekanka z resztek

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

resztki mięsa (pieczeń, kotlety, itp.)
ziemniaki ugotowane w mundurkach – 5 szt.
cebula – 2 szt.
boczek – 5 dag
kwaszony ogórek – 1 szt.
śmietana –2/3 szklanki
zielony groszek (ugotowany) – 5 łyżek
żółty ser (starty) – 4 łyżki
olej – 2 łyżki
masło – 2 łyżki
ostra papryka w proszku
sól, pieprz

Przygotowanie: 

Boczek pokroić w kostkę, podsmaży dodać posiekaną cebulę (jeśli jest za mało tłuszczu wlać olej). Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Ogórek w drobną kostkę, a mięso w większą kostkę. Naczynka do zapiekania posmarować masłem, na przemian układać warstwami składniki. Polać wymieszaną z solą śmietaną, posypać pieprzem, papryką i serem. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać ok. 30 minut.

pysznie.pl