Ryż brązowy marki Britta zapiekany z grzybami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

•             300 g ryżu brązowego marki Britta
•             3 dag tłuszczu
•             800 g świeżych grzybów
•             duża cebula
•             olej rzepakowy/masło klarowane
•             125-250 ml śmietany
•             1 jajko
•             40 g ostrego sera żółtego
•             sól i pieprz

Przygotowanie: 

Ryż ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Grzyby oczyścić, opłukać, przyciąć trzony, pokroić w cienkie plasterki, dodać pokrojoną w krążki cebulę, olej lub masło, całość dusić pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą. W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę ryżu, na nią warstwę duszonych grzybów, przykryć resztą ryżu. Rozmącić jajko ze śmietaną oraz odrobiną soli i wylać na ryż z grzybami.  Górę posypać tartym serem, wstawić do piekarnika. Gdy ser lekko się zrumieni, wyjąć. Smacznego!

flypr