Mini pizze w kształcie serca

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

1 i ¼ szklanki mąki12g świeżych drożdży½ łyżeczki soli1 łyżeczka oliwy z oliwek1/3 szklanki letniej wody5 pomidorów koktajlowych i 2 malinowe20g sera żółtego Gouda MSM Mońkiszczypta oregano i bazyliikilka liści rukoli¼ łyżeczki cukru½ łyżki mąki2 łyżki ciepłej wody (ale nie gorącej!)

Przygotowanie: 

Przygotować drożdżowy zaczyn: do rozdrobnionych w misce drożdży dodać mąkę, cukier i wodę. Mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Zaczyn przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.

Do osobnej miski przesiać mąkę i sól. Całość wymieszać i wlać zaczyn drożdżowy, oliwę i wodę. Wyrabiać do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Uformować w kulę (w trakcie, w razie potrzeby dosypywać mąki). Odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.

Przygotować sos pomidorowy: 2 pomidory malinowe przetrzeć przez sitko i połączyć z bazylią i oregano.

Piekarnik rozgrzać do 250 stopni Celsjusza. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować mały okrągły placek jak na pizze. Wykroić kształt serca, z pozostałego ciasta uformować 5 serce. Każde z serc posmarować sosem pomidorowym i dodać wybrane składniki: pomidory koktajlowe pokrojone w plastry, starty ser żółty i inne. Przyozdobić liśćmi rukoli.

Piec 5 minut w 250 stopniach, następnie 10 minut w 220 stopniach (do momentu zarumienienia).

Czas przygotowania: 
30 minut
Liczba porcji: 
4
Gastrosfera