Faszerowane bakłażany z żółtym serem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

2 świeże bakłażany
2 główki czosnku
2 duże papryki – czerwona i żółta
200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
świeży koperek
sól, pieprz
oliwa z oliwek
sok z 1 cytryny

Przygotowanie: 

Bakłażany myjemy pod bieżącą woda i przekrajamy wzdłuż. Wydrążamy miękki miąższ, skrapiamy bakłażana sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Następnie smarujemy oliwą z oliwek i układamy w naczyniu do zapiekania lub na blasze wyłożonej folią aluminiową. Przygotowujemy farsz. Obieramy czosnek i kroimy ząbki w plasterki. Papryki kroimy w drobną kostkę i dusimy na łyżce oliwy z oliwek aż zmiękną. Ser żółty również kroimy w kostkę. Nadzienie mieszamy z łyżką oliwy i szczyptą pieprzu. Wypełniamy wnętrze wydrążonych bakłażanów przygotowanym farszem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C. Upieczone bakłażany posypujemy świeżą posiekanym koperkiem oraz startym serem żółtym. 

Czas przygotowania: 
1 godzina
Liczba porcji: 
4
Gastrosfera