Kotlety z fasoli

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

fasola - 40 dag
tarta bułka - 10 dag
tłuszcz - 8-10 dag
sól, pieprz
cebula - 1 średnia
jajka - 2 szt.
posiekany koperek - 1 łyżka

Przygotowanie: 

Fasolę wypłukać, namoczyć w przegotowanej, wystudzonej wodzie (kilka godzin). Następnie ugotować w tej samej wodzie. Miękką posolić i zupełnie odparować, zemleć. Do fasoli dodać jaja, pokrajaną w kostkę i zrumienioną na tłuszczu cebulę, sól, pieprz, posiekany koperek, wszystkie składniki starannie wymieszać. Formować nieduże owalne kotleciki i obtaczać w tartej bułce. Wkładać na rozgrzany tłuszcz i smażać z dwóch stron.
Podawać z sosem pomidorowym lub surówką z warzyw.

pysznie.pl