Bakłażany z serem

kuchnia...
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

bakłażany – 2 szt.
czarne oliwki - 1/2 szklanki
żółty ser - 15 dag
koncentrat pomidorowy - 1/2 szklanki
przegotowana woda - 3/4 szklanki
masło - 1 łyżka
oregano
sól, pieprz, cukier
olej

Przygotowanie: 

Bakłażany pokroić na plastry, posolić, odstawić. Gdy puszczą sok, wypłukać, osuszyć, obsmażyć na oleju. Posypać pieprzem. Naczynie do zapiekania posmarować masłem, ułożyć w nim plastry bakłażana. Koncentrat pomidorowy wymieszać z wodą, dodać do smaku sól, pieprz i cukier. Bakłażany polać sosem, posypać startym serem, oliwkami i oregano. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temperaturze 200°C ok. 20 min.

pysznie.pl