Sos grzybowy (2)

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

suszone grzyby - 2-3 dag
mąka - 3 dag
wywar z grzybów - 1/3 l
cebula - 1
tłuszcz - 3 dag
sól, pieprz

Przygotowanie: 

Grzyby umyć w ciepłej wodzie, namoczyć. Ugotować w wodzie, w której się moczyły, odcedzić, drobno pokroić lub posiekać. Cebulę obraną i pokrojoną w drobną kostkę dodać do stopionego tłuszczu, udusić. Włożyć mąkę wymieszaną z zimnym wywarem (1/2 szklanki), zasmażyć. Wlać resztę wywaru z grzybów. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, włożyć posiekane grzyby, zagotować. Można dać 1/2 kostki rosołowej i łyżkę masła.
Sos grzybowy używa się do potraw jarskich, sztuki mięsa, zrazów.

pysznie.pl