Sos cebulowy biały (soubise)

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

cebula – 4-5 średnie
wywar z włoszczyzny lub rosołu - 3/4 szklanki
masło - 3 dag
śmietana lub śmietanka - 1/2 szklanki
mąka – 3-4 łyżki
sól, cukier
pieprz

Przygotowanie: 

Cebulę obrać, pokroić, zalać 1 szklanką wrzącej wody, ugotować do miękkości. Zmiksować. Pół szklanki zimnego wywaru lub rosołu wymieszać z mąką, dodać zmiksowaną cebulę, zagotować. Połączyć ze śmietaną lub śmietanką, przyprawić do smaku solą i cukrem. Sos powinien być gęsty. Można dodać żółtko i szczyptę pieprzu. Sos ten używa się do jaj, kotletów baranich, sztuki mięsa.

pysznie.pl