Kremowy sos szparagowy

kuchnia fusion
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

 

  • 1 pęczek świeżych białych szparagów
  • 300 ml śmietanki słodkiej 18%
  • 300 g serka topionego kremowego MSM Mońki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, tymianek do smaku
  • 1 łyżeczka soku z limonki
Przygotowanie: 

Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić parę minut na łyżce masła  i dodać do szparagów. Całość zalać śmietanką, dodać serek topiony i wszystko zmiksować blenderem, a następnie przecedzić przez sito. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Na koniec dodać sok z limonki, łyżkę masła i dokładnie wymieszać. Gdyby sos był za gęsty, można rozcieńczyć go odrobiną mleka lub wody.
 
Smacznego!

Metoda przygotowania: 
gotowanie
Czas przygotowania: 
45 minut
Gastrosfera1