Świąteczny filet z sandacza w sosie holenderskim z serkiem topionym

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • 500 g filetu z sandacza
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • 300 g serka topionego z papryką MSM Mońki
  • 200 ml mleka
  • 3 żółtka
  • sól i pieprz do smaku
  • pieprz czerwony w ziarnkach
Przygotowanie: 

Rybę wyporcjować, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie usmażyć na klarowanym maśle z obu stron na złoty kolor.
Seler naciowy pokroić w małe kawałki i poddusić na maśle, na wolnym ogniu 5-6 minut. Dodać serek topiony. Mleko połączyć z żółtkami rózgą kuchenną lub mikserem, dodać do selera z serkiem i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerze wyłożyć sos, a na sos gorącego sandacza. Oprószyć rozgniecionym w dłoniach czerwonym pieprzem.
Smacznego!

Metoda przygotowania: 
smażenie
Czas przygotowania: 
1 godz.
Liczba porcji: 
2
Gastrosfera1