Ryba smażona w cieście

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

sandacz - 70 dag (filety)
ciasto:
jajka - 2 szt.
mąka - 10 dag
śmietana - 8 łyżek
proszek do pieczenia - szczypta
tłuszcz do smażenia - 6-8 dag

Przygotowanie: 

Rybę pokroić na porcje szerokości 2 cm, posolić. Przygotować ciasto: całe jaja ubijać na pulchną masę, dodawać po trochu śmietanę i mąkę, pod koniec posolić, dodać proszek do pieczenia, wymieszać.
Rybę zanurzać w cieście. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na jasnozłoty kolor.
Usmażone porcje ryby podać z sosem korniszonowy, pomidorowy itp.
W ten sam sposób można przygotować sandacza, szczupaka, dorsza.

pysznie.pl