Pulpety z ryby

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

filety z ryby - 50 dag (np. z dorsza lub mintaja)
jajko - 1 szt.
cebula - 2 szt.
kasza manna, ugotowany ryż lub tarta bułka - 5 dag
koperek lub natka pietruszki
mąka
włoszczyzna - pęczek
liść laurowy – 1 szt.
ziele angielskie - kilka ziaren
pieprz - kilka ziaren
sól, pieprz, cukier

Przygotowanie: 

Warzywa obrać, wypłukać, pokroić, zalać wodą, dodać przyprawy i ugotować (pod koniec gotowania posolić). Wywar odcedzić.
Filety wypłukać i osączyć, cebulę obrać, zemleć z filetami. Do masy dodać jajko, cukier, sól, pieprz, wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Uformować
kulki wielkości włoskiego orzecha, obtoczyć w mące.
Do wywaru z warzyw włożyć pulpety, gotować 3 min licząc od momentu wypłynięcia, wyjąć, ułożyć na talerzach. Do wywaru dodać pokrojone warzywa, zagotować, polać pulpety.

pysznie.pl