Paella z owocami morza

kuchnia hiszpańska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

owoce morza – ok. 40 dagryż – 30 dagbulion drobiowy – ok. 1 lgroszek z puszki - szklanka cebula – 1-2 szt.papryka  czerwona – 2 szt.cukinia lub kabaczek – 1/2 szt.czosnek – 2 ząbkiszafran – szczyptasól, pieprzoliwa

Przygotowanie: 

Cebulę i czosnek posiekać, paprykę i młodą cukinię umyć, pokroić w kostkę, (ze starszej cukini zdjąć skórkę i usunąć miąższ z pestkami). Owoce morza (mrożone) obgotować w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej zeszklić cebulę, następnie dodać paprykę i cukinię, chwilę przesmażyć. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę wsypać ryż i chwilę prażyć. Następnie przesypać do przesmażonych warzyw podlać bulionem (połową) i smażyć tyle, aby ryż lekko zmiękł. Następnie dodać groszek, osączone owoce morza, szafran, sól i pieprz. Ponownie podlać bulionem i wszystko wymieszać. Dusić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia Paellę można zapiec w piekarniku o temperaturze 200 C wstawiając na ok. 10 minut. Do zapiekanej potrawy przed wstawieniem do piekarnika, należy wlać odrobinę oliwy. Paellę można przygotowywać na wiele sposobów, zawsze jednak jest to duszony ryż z dodatkami. Dodatki mogą być bardzo różne.

pysznie.pl