Łosoś duszony na wstążkach z sosem porow

kuchnia włoska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

250 g Makaronu Międzybrodzkiego wstążki
200 g fileta z łososia
150 ml wody
1 mały por
300 ml słodkiej śmietany 18%
50 ml wina białego półsłodkiego
2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
listki świeżej rukoli do ozdoby

Przygotowanie: 

Makaron ugotować w posolonej wodzie, zahartować w zimnej i odcedzić. Łososia doprawić solą i pieprzem, podsmażyć w oleju z obu stron, a następnie podlać wodą i poddusić 3 – 4 minuty. Pora oczyścić, pokroić w krążki i podsmażyć na oleju. Dodać śmietanę, wino, doprawić do smaku i doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając. Podgrzany makaron wyłożyć na talerze, polać sosem, a na wierzchu każdej porcji położyć cząstki duszonego łososia. Całość udekorować listkami świeżej rukoli.

Czas przygotowania: 
20 minut
Liczba porcji: 
2
Gastrosfera