Ogórki konserwowe

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ogórki - 5 kg
przyprawy:
łodygi suchego kopru
liść laurowy
ząbki czosnku
pieprz
ziele angielskie
nasiona gorczycy
korzeń chrzanu
owoc ostrej papryki
zalewa:
woda – 10 szklanek (2,5 l)
cukier – ok. 8 płaskich łyżek (10 dag)
sól – ok. 4 płaskich łyżek (8 dag)
ocet - 300 ml (10%)

Przygotowanie: 

Młode ogórki umyć, obciąć końce od strony ogonka, ułożyć w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika włożyć po dwa ząbki czosnku, liść laurowy, kawałek łodygi kopru, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, kilka wiórków korzenia chrzanu, kilka nasion gorczycy i część owocu ostrej papryki. Przygotować zalewę. Ocet wymieszać z wodą dodać sól i cukier, zagotować. Do słoików wlać gorącą zalewę i od razu je zamknąć. Słoiki pasteryzować gotując w wodzie około 25 min (na małym ogniu). Pasteryzować można również w piekarniku w temperaturze 130°C przez 30 minut.

pysznie.pl