Marynowany ser żółty w oliwie

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ser żółty, np. Aldamer MSM Mońki w bl - 300 gramów
oliwa z oliwek -  wg uznania
olej rzepakowy -  wg uznania
ocet balsamiczny - 3 łyżki
papryczka chilli - 1 sztuka
czosnek - 4 ząbki
świeży rozmaryn - kilka gałązki

Przygotowanie: 

Ser żółty kroimy w grubą kostkę. Oliwę mieszamy z olejem rzepakowym i octem balsamicznym. W szerokim słoiku lub innym pojemniku układamy warstwami ser żółty, a pomiędzy warstwami umieszczamy przyprawy: pokrojoną w krążki papryczkę chilli, ząbki czosnku pokrojone na cztery cząstki i gałązki świeżego rozmarynu. Całość zalewamy mieszanką oliwy z olejem i octem, tak aby wszystkie składniki były w niej zanurzone. Następnie zakręcamy wieczko i odstawiamy na 4-5 dni aż ser wchłonie aromat i zapach przypraw.

Czas przygotowania: 
15 minut
Liczba porcji: 
4
Gastrosfera