Konfitura z truskawek (2)

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

truskawki – 1 kg
cukier – 1 kg
woda – 1 szklanka

Przygotowanie: 

Truskawki dokładnie umyć, osuszyć usunąć szypułki. Truskawki posypać 1/3 cukru i odstawić na 3-4 godziny. Pozostały cukier wsypać do wody i podgrzewać mieszając. Gotować na małym ogniu do momentu uzyskania syropu o odpowiedniej gęstości (spadająca kropla musi się ciągnąć). Truskawki z sokiem przełożyć do syropu, zagotować i odstawić na chwilę. Czynność tą powtarzać kilkakrotnie. Truskawki odstawić do następnego dnia i ponownie powtórzyć gotowanie kilka razy (do momentu aż owoce będą szkliste). Bardzo starannie zszumować. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.

pysznie.pl