Soczyste burgery buraczane z aldamerem

kuchnia fusion
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

150 g buraków
3 łyżki kaszki kuskus (zaparzonej)
1 jajko
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 ząbki czosnku
sól, pieprz czarny i majeranek do smaku
olej rzepakowy do smażenia
8 plasterków sera Aldamer MSM Mońki
4 bułki do burgerów
2 garście mixu sałat (roszponka, rukola itp.)

Przygotowanie: 

Buraki obrać i zetrzeć na tarce na grubym oczku. Dodać kuskus, jajko, mąkę kukurydzianą i rozdrobniony czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie wymieszać. Uformować okrągłe kotlety i usmażyć na średnio rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor.
Bułki do burgerów przekroić na pół i zagrzać w piekarniku lub opiekaczu. Na połówki bułek położyć po plastrze sera, następnie gorącego buraczanego kotleta, ponownie ser i mix sałat. Przykryć drugą połówką bułki. Serwować z dowolnym sosem – pomidorowym, majonezowym, tatarskim lub chrzanowym.
 
Smacznego!

Metoda przygotowania: 
smażenie
Czas przygotowania: 
50 minut
Liczba porcji: 
4
Gastrosfera1