Ryż Parboiled marki Britta z bananami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

25 dag ryżu parboiled marki Britta
łyżeczka masła klarowanego
4 dojrzałe banany
500 ml mleka kokosowego
1/2 torebki cukru waniliowego
liście mięty lub cynamon

Przygotowanie: 

Ugotować ryż Parboiled marki Britta. Wypłukany i dobrze odsączony ryż wrzucić do rondla wraz z masłem. Podgrzewać mieszając do momentu, aż ryż stanie się szklisty. Mleko kokosowe z cukrem waniliowym doprowadzić do wrzenia i zalać nim ryż. Na maleńkim ogniu gotować do miękkości. Dojrzałe banany obrać ze skórki, pokroić na grube plastry. Obsmażyć na pozostałym maśle z obu stron i dodać do ryżu, delikatnie mieszać całość. Deser podawać w pucharkach z dodatkiem mięty lub cynamonu.

flypr