Przepis na jaja marynowane w occie balsamicznym

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

​8 jajek
3/4 szklanki octu balsamicznego Ponti
3/4 szklanki wody
1/5 szklanki octu winnego, np. czerwonego
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
4 listki laurowe
4 ziela anglelskie
1 chilli
 

Przygotowanie: 
  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie. Obierz.
  2. Przygotuj marynatę. Wlej do garnka ocet, wodę, miód, przyprawy. Zagotuj. Ostudź.
  3. Jajka ułóż w słoiku, zalej marynatą. Zakręć słoik.
  4. Słoik z jajkami przełóż do lodówki. Po 4–5 dniach jajka są gotowe. Bardzo przyjemnie łączą się np. z majonezem z wasabi.
Metoda przygotowania: 
gotowanie
Czas przygotowania: 
15 minut
Liczba porcji: 
2
flypr