Pesto pietruszkowe z chlebowymi paluchami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • słonecznik łuskany - 1/2 szklanki
  • natka pietruszki - 2 pęczki
  • sok z cytryny -1 łyżka
  • skórka otarta z cytryny - 1 łyżeczka
  • czosnek - 1 ząbek
  • oliwa z oliwek - 100 ml
  • starty parmezan - 15 g
  • sól i pieprz do smaku
  • chleb tostowy pełnoziarnisty (np. od Dan Cake)
Przygotowanie: 

1. Słonecznik namoczyć na noc w wodzie, następnie odcedzić na sitku i osuszyć. Dodać listki natki pietruszki, sok i skórkę z cytryny, czosnek, oliwę, parmezan, oraz szczyptę soli i pieprz.
2. Całość zmiksować blenderem do uzyskania  grudkowatej, równomiernie rozdrobnionej pasty.
3. Kromki chleba tostowego pokroić na paski o grubości ok. 1 cm. i ułożyć  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Delikatnie skropić oliwą z oliwek i upiec  w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż pieczywo się zarumieni i będzie chrupiące.
5. Paluchy po wystygnięciu przekładamy do miseczki i podajemy z pesto pietruszkowym.

Czas przygotowania: 
45 min
Liczba porcji: 
5
Okoliczność: 
Przyjęcie
Redakcja