Mini kanapeczki z żurawinowym chutney

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • 200g konfitury żurawinowej
  • 1 duża cebula czerwona
  • 2 nieduże, twarde jabłka
  • 100ml octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta chili
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • chleb tostowy pszenny np. Dan Cake
  • 100g dobrego pasztetu
Przygotowanie: 

Cebulę i jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka. Dodajemy ocet jabłkowy, sok z pomarańczy, cukier i gotujemy na wolnym ogniu często mieszając, aż nadmiar płynu odparuje. Całość doprawiamy przyprawami. Pod koniec dodajemy konfiturę żurawinową i jeszcze chwilę gotujemy. Z kromek tostowego chleba dan cake za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Każdy krążek smarujemy grubą warstwą wystudzonego żurawinowego chutney i przykrywamy drugim krążkiem. Na wierzch mini kanapeczek dekoracyjnie wykładamy pasztet i dekorujemy natką pietruszki.

Metoda przygotowania: 
gotowanie
Czas przygotowania: 
1 godz.
Liczba porcji: 
10
Okoliczność: 
Przyjęcie
Redakcja