Gofry ze szparagami na wiosenne śniadanie

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

• jajka – 4 sztuki 
• zielone szparagi – 1 pęczek 
• szynka wędzona – 8 plastrów 
• masło – do smażenia 
• gofry – 4 sztuki np. gotowe od Dan Cake 
• ser żółty – 4 plasterki 
• ocet – 2 łyżki 
• sól, pieprz, papryka słodka i cukier do smaku 
 • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie: 

1. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, na patelni, na małym ogniu. 
2. Szparagi gotujemy do miękkości (ok.10min.) w lekko posolonej i posłodzonej wodzie, następnie odcedzamy. 
3. Na gofry Dan Cake wykładamy połowę podsmażonej szynki, układamy po cztery szparagi i kładziemy po plastrze sera. Tak przygotowane wkładamy na parę minut do nagrzanego piekarnika, żeby ser się rozpuścił. 
4. W tym czasie jajka wybijamy pojedynczo do oddzielnych miseczek. W płytkim garnku gotujemy ok. litr wody z dwiema łyżkami octu. Kiedy woda się zagotuje, płynnym ruchem wlewamy do niej jajko, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 3 minuty. 
5. Ugotowane delikatnie odcedzamy łyżką cedzakową. Czynności powtarzamy dla pozostałych. 
6. Jajka pojedynczo przekładamy na ciepłe gofry ze szparagami i serem, posypujemy pozostałą szynką. 
7. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i dekorujemy listkami natki pietruszki.

Metoda przygotowania: 
smażenie
Czas przygotowania: 
45 min
Liczba porcji: 
4
Okoliczność: 
Przyjęcie
Redakcja