Domowa granola z mlekiem waniliowym

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

- miód 3 łyżki

- płatki owsiane 5 łyżek

- otręby żytnie 2 łyżki

- rodzynki 1 łyżka

- ziarno sezamu 1 łyżka

- jagody goji 1 łyżka

- suszona żurawina 1 łyżka

- płatki migdałowe 2 łyżki

- orzechy włoskie krojone 1 garść

- Mleko waniliowe od OSM Piątnica

- świeże owoce do dekoracji, np. maliny, borówki

Przygotowanie: 

Miód rozgrzać na patelni. Gdy zacznie się delikatnie karmelizować, dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie połączyć i chwilę podsmażać. Następnie mieszankę równomiernie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wystudzić. Tak przygotowaną granolę pokruszyć, wyporcjować do miseczek i zalać mlekiem waniliowym (ciepłym lub zimnym – w zależności od preferencji). Udekorować świeżymi owocami. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Smacznego!

Metoda przygotowania: 
pieczenie
Redakcja