Galaretka z kurczaka

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

piersi z kurczaka - 2 szt.
włoszczyzna - 1 pęczek
liść laurowy - 1 szt.
ziele angielskie - kilka ziaren
pieprz - kilka ziaren
żelatyna
sól, pieprz
przyprawa do zup
zielony groszek z puszki
jajka - 2 szt.
cytryna - 1 szt.

Przygotowanie: 

Włoszczyznę dokładnie umyć, obrać. Mięso wypłukać. Z mięsa, włoszczyzny i przypraw (liścia laurowego, ziaren pieprzu i ziela angielskiego) ugotować rosół, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup. Wywar przecedzić, wymieszać bardzo starannie z żelatyną (proporcje podane na każdym opakowaniu). Ugotować jajka. Mięso, wystudzić i drobno pokroić. Marchewkę pokroić w drobną kostkę. Do miseczek włożyć pokrojoną marchewkę, odsączony groszek, pokrojone mięso z kurczaka oraz po ćwiartce jajka, zalać galaretą, schłodzić w lodówce.
Podawać na talerzykach, udekorowanych plasterkami cytryny.

pysznie.pl