Klepiskowy pieróg z Szynką z Kociewskiej Spiżarni

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

- Szynka z Kociewskiej Spiżarni firmy Gzella    200g
- mąka pszenna                                               350g
- drożdże                                                       30g
- letnia woda                                           1 szklanka
- kapusta kiszona                                           1kg
- podgrzybek suszony                                   40g
- cebula                                            3 średnie szt.
- olej                                                          3 łyżki
- masło                                              1 łyżka
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek do smaku
- olej do smażenia pierogów

Przygotowanie: 

Z mąki, drożdży i wody zarobić klasyczne ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia.
Kapustę kiszoną ugotować w małej ilości wody do miękkości i odsączyć. Dodać ugotowane, pokrojone w paseczki grzyby. Pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w paseczki Szynkę z Kociewskiej Spiżarni podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać masło. Dodać wszystkie składniki do kapusty i doprawić do smaku.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie wyrobić, rozwałkować i uformować placki wielkości deserowego talerzyka. Na placki nałożyć farsz i skleić pierogi. Usmażyć na rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor i odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z pokrojoną w paseczki i podsmażoną Szynką z Kociewskiej Spiżarni.
Smacznego!

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy :)

 
 

Metoda przygotowania: 
smażenie
Czas przygotowania: 
1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 
4
Redakcja