Placuszki z sera tylżyckiego lub parmezanu

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mleko – 1 szklanka
mąka - 9 dag
masło - 5 dag
jajka - 2 szt.
parmezan - 6 dag
lub ser tylżycki
tłuszcz do formy - 2 dag
ser tylżycki - 4 dag
mąka - 2 dag
sól
tłuszcz - 2 dag

Przygotowanie: 

Zagotować mleko z masłem. Na wrzący płyn wsypać mąkę. Szybko i dokładnie mieszać gotując tak długo, aż masa zacznie odstawać od garnka. Zdjąć z ognia, przestudzić. Wbijać kolejno jaja, ucierać, dodając po trochu starty ser, posolić. Blachę wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Ciasto nabierać na łyżkę (łyżkę metalową zanurzać w rozgrzanym tłuszczu) i układać na blasze formując małe placuszki. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 20 minut. Przed wyjęciem piekarnik lekko schłodzić, aby placuszki nie opadły.
Podawać gorące posypane z wierzchu tartym serem.

pysznie.pl