Pierogi z serem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

nadzienie:
40 dag sera (twarogu)
1 żółtko, sól
ciasto:
35 dag mąki
1 jajo
sól
około 1/8 l wody
4 dag masła

Przygotowanie: 

Przygotować nadzienie. Ser zemleć w maszynce, dodać 1 lub 2 żółtka, sól, wymieszać
(nadzienie powinno być gęste).
Przygotować ciasto.
Mąkę przesiać, wbić jajo, dodać sól, zagnieść wolne ciasto, starannie wyrobić.
Z ciasta zrobić wałeczek, odcinać równe kawałki, z których należy formować kulki. Kulki rozwałkować na placuszki (ok. 5 cm).
Na środek nałożyć łyżeczką nadzienie, składać na pół, zlepiać brzegi dokładnie i mocno, uważając, aby nadzienie nie dostało się między brzegi (pierogi wówczas łatwo pękają i rozgotowują się). Gotować w dużej ilości osolonej wody. Wyjmować łyżką cedzakową, przelać gorącą wodą, osaczyć.

Ugotowane pierogi, polać masłem (osobno podać śmietanę).

Czas przygotowania: 
50 minut
pysznie.pl