Pampuchy

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka - 50 dag
jajka - 2 szt.
mleko - 1 szklanka
drożdże - 3 dag
masło - 10 dag
cukier - 2 łyżki
sól, pieprz, cukier
sos
kukurydza - 1 puszka
papryka - 1 szt.
pomidory - 3 szt.
masło do smażenia
sól, pieprz, cukier

Przygotowanie: 

Do przesianej mąki wkruszyć drożdże, dodać jajka, masło, cukier, sól, szklankę ciepłego mleka. Zarobić ciasto drożdżowe. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ponownie wyrobić, podzielić na kawałki. Formować płaskie bułki, poczekać, aż wyrosną. Wyrośnięte bułki kłaść do wrzącej wody, gotować ok. 15 min na małym ogniu.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Paprykę wypłukać, pokroić. Na maśle podsmażyć paprykę, dodać pomidory i kukurydzę, dusić do czasu, aż rozgotują się i odparują pomidory. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sosem polać pampuchy.

pysznie.pl